Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

Evenimente deosebite la Școala Gimnazială ”Răducanu Rosetti” din Căiuți

sc cai g.jpg

sc cai c.jpg

”Moș Nicolae” a venit cu  ”daruri frumoase”  la  Școala Gimnazială Căiuți!  Veștile  care i-au bucurat mult  pe elevii  din această comună  au fost aduse de  profesoara Gabriela Toșa, director al acestei instituții, într-o  frumoasă zi  de decembrie. ”Este  o zi importantă pentru școala noastră, căreia i-a fost acordat numele unei mari personalități a acestor locuri – Răducanu Rosetti! De asemenea, Moș Nicolae a venit cu cel mai frumos teren multifuncțional, unde  o să vă pregătiți pentru obținerea unor rezultate  bune la concursurile sportive  naționale”, a declarat prof. Gabriela Toșa, director al Școlii Gimnaziale ”Răducanu Rosetti” din Căiuți. Acest teren  sportiv  multifuncțional a fost realizat într-un timp record –  în doar trei luni! – cu sprijinul   comunității locale. ”Terenul  de sport nu ar fi fost azi, dacă nu am fi avut sprijinul Primăriei comunei Căiuți, prin acordul de asociere cu  Fundația Terre  des Hommes”, a menționat prof. Gabriela Toșa la festivitatea  desfășurată cu prilejul inaugurării  acestei mult – așteptate  investiții.

La aceste  evenimente deosebite de la Căiuți  au fost prezenți  Theodora Șotcan, deputat în Parlamentul României,  prof. Ana Maria Egarmin (inspector  școlar adjunct la ISJ Bacău), părintele protopop Ioan Bârgăoanu (de la Protoieria Onești), Gabriel Orândaru (primarul comunei Căiuți) precum și  prof. Vilică Munteanu  (fiu al meleagurilor trotușene, fost  director al Arhivelor Naționale  din județul Bacău). De asemenea, la acest eveniment au participat  consilieri locali,  foști profesori  de la școala  din localitate și alți invitați.

În cuvântul său, prof. Ana Maria Egarmin (inspector  școlar adjunct la ISJ Bacău), a evidențiat încărcătura emoțională a acestui eveniment ”de păstrat într-un colțișor al sufletului”. Ea a declarat:”Faptul că Școala Gimnazială Căiuți  are un nou nume aduce în față ceea ce a constituit consistența trecutului, care ne obligă pentru viitor!” și le-a împărtășit elevilor un gând  sincer – ”să vă bucurați de tot ceea ce aveți  în jur, pentru că noi, profesorii, ne străduim să aducem  un plus pentru școală!”  Cu mare prețuire pentru foștii săi profesori, prezenți la această festivitate (soții  Gheorghe și Florica Rotaru) dar și pentru cadrele didactice de la școala din localitate, primarul comunei Căiuți  Gabriel Orândaru a menționat:”Consiliul Local și-a dat toată silința pentru realizarea acestui teren  sportiv multifuncțional, de care ne-am apucat acum trei luni! Aici la școală, unde se vede altceva cu noua conducere a acestei instituții, de la micile amănunte  și până la reușite  deosebite, vrem ca să refacem și cele trei grupuri sanitare, până la sfârșitul anului. Ne străduim să facem lucruri bune!”

Deputata Theodora Șotcan a remarcat ”echipa primar – director școală gimnazială de la Căiuți, ce a reușit <<să facă diferența>> atât pentru a dota școala din  această comună dar și să acceseze fonduri europene, pentru a asigura șanse deosebite în formarea elevilor”. Ea a avut și un mesaj pentru aceștia, dorind ca ” să lase  calculatorul și a internetul pentru ca terenul sportiv  să fie locul unde să învățați ce înseamnă spiritul de echipă,  pentru a crește sănătoși, așa cum ne dorim!”  Cu multă bucurie în suflet elevii  au pășit pe noul teren sportiv, ei  încântându-și atât colegii cât și profesorii cu  dansuri de majorete, dansuri populare  și participând la jocuri sportive.  La această sublimă etalare a ”frumuseții îmbinării  sportului cu dansul popular” și-a adus contribuția  și coregraful  oneștean Francisc Enășel, ce coordonează Ansamblul ”Căluțul”, el fiind foarte atașat de viața culturală a comunei Căiuți.

sc cai b.jpg

Atmosfera  acestui frumos  eveniment  a fost completată de desfășurarea  unui simpozion prin care a fost evocată personalitatea  lui Răducanu Rosetti. Profesoara Liliana Ifrim a  făcut cunoscută printr-o prezentare power point  activitatea acestuia, care  s-a numărat printre  boierii  cu vederi înaintate, ce au dorit atât Unirea Moldovei cu Țara Românească (fiind evidențiat faptul că ”pe lângă  vânătoarea de urși la Căiuți se vorbea  și de problemele Unirii”) dar și  înfăptuirea mai multor reforme. Ea a menționat faptul că ”boierul Răducanu Rosetti a cerut domnitorului Mihai Sturdza (ce a domnit din 1834 până în 1849) să înlăture din funcții pe cei corupți”. Profesorul pensionar Neculai Sârbu (în foto 3), a evocat istoria  acestor frumoase meleaguri trotușene, captând  atenția celor prezenți. ”De ce Căiuți? Aici locuitorii creșteau niște cai mici și iuți, folosiți în luptă de domnitorul Moldovei,  Ștefan cel Mare! Lăscărache Rosetti, mare iubitor de cai,  își avea reședința pe Rateș, acolo fiind și herghelia unde făcea întreceri cu caii! Se pare că încă din anii 1819 – 1821 Căiuțiul era târg, Scarlat Calimachi dând  un hrisov de împroprietărire  a caselor locuite de evrei. Sandu Ioniță Sturdza, primul domnitor  al Moldovei <<pământean>>  după  fanarioți  (1822 – 1828), a înființat satul Pralea”-  sunt câteva lucruri amintite de profesorul Neculai Sârbu, care a menționat  și vorbele lui Mihail Kogălniceanu – ”Istoria  este știința trecutului, din care aflăm și  fapte  bune și  rele, să nu le repetăm!” Este de remarcat faptul că  prof. Neculai Sârbu este unul din inițiatorii  ideii (”sufletul acestei noi denumiri”) ca  Școala  Gimnazială Căiuți să poarte numele  lui Răducanu Rosetti, această instituție aflându-se în imediata apropiere  a Conacului Rosetti (ce  avea și un frumos parc). El a luptat pentru această idee subliniind și un lucru de un profund patriotism: ”Patria rămâne aici! Nici o țară nu se dezvoltă în afara hotarelor sale!”

sc cai d.jpg. Profesorul arhivist Vilică Munteanu a făcut referire  la școala din Căiuți,  amintind de clădirea  cu o singură sală de clasă din 1894. În lipsa  documentelor  despre  această instituție  el a menționat că în 1934 localitatea  Căiuți s-a construit o nouă clădire  pentru școală, care a fost găzduită în timp și de Conacul Rosetti.

Un moment emoționant al simpozionului s-a constituit  în premierea – cu diplome de o mare valoare sentimentală – a fostelor cadre didactice  de  la  această școală dar și de  susținerea  unui scurt program artistic al Grupului ”Cantor”, îndrumat de  profesoara Mădălina Gânscă. Menționăm că la inaugurarea  terenului  sportiv multifuncțional  Fundația Terre  des Hommes a fost reprezentată de Mara Matei (Project Manager  a acestei fundații) și Marian Damoc.

Între  realizările cele mai noi de la Școala Gimnazială ”Răducanu Rosetti” din Căiuți evidențiem  dotarea cu o tablă interactivă, modernizarea  laboratorului  de biologie  iar cât de curând aici vor sosi mai multe  calculatoare noi.   Ion Moraru

sc cai f.jpgsc cai e.jpg

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s