După cum se spune că ”o faptă bună, făcută din inimă, poate să aducă ceva în cursul vieții și al lumii”, putem menționa și un lucru cert, din municipiul Onești: desfășurarea celei de-a doua ediții a Simpozionului internațional ”Click pe informație!” a arătat că această manifestare, ce are o anvergură din ce în ce mai mare, a adus în sufletul tuturor participanților un strop de fericire și bucuria unor trăiri neasemuite. Organizat de către Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, parteneri ai acestui eveniment au fost: Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Liceul Teoretic „Ion Creangă” Chișinău, Republica Moldova, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești și Primăria acestui municipiu.
Simpozionul, ce a avut ca moderator pe prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”, a adus în actualitate tot ce este nou în informatică, stimulând competiția între echipele participante dar și dorința de a realiza lucruri cât mai utile și interesante, cu ajutorul calculatorului și a tehnicii moderne. Îndrumați de prof. Otilia Panfil elevii Bianca Alexe, Elena Dima, Eliza Doltu, Andrei Gogoț, Andrei Hîrbu, David Luca, Mihai Toader și Andrei Voicu, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, au împărtășit frumoasa lor experiență în robotică. Este de menționat faptul că acest colegiu oneștean are singurul club de robotică din municipiu, (ȘTIM DC – Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică Dimitrie Cantemir), care a reușit și o performanță deosebită în primăvara acestui an prin participarea la Etapa națională a Concursului ”First Tech Challenge România”, ce a avut loc la București. Victor Eugen Zarzu, de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” a prezentat tema ”PAY ASSISTANT” (el fiind îndrumat de prof. Elena Carmen Melinte). De un succes deosebit s-a bucurat comunicarea ”Introduction to 3 D and cool hacker stuff” (”Introducere în 3 D și lucruri <<cool>> de hacker”), ce a fost prezentată de Filip Alexandru, student al Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Coordonat de prof. univ. dr. Elena Nechita, Prorector pentru relații naționale și internaționale în cadrul Facultății de Științe la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, el a prezentat această temă într-o modalitate plină de savoare mărturisind că ” informaticienii au o groază de matematică în spate” și că nu-i plac ”lucrurile neașteptate, chestiile supercomplicate”. Modul cum studentul Filip Alexandru s-a implicat în prezentarea lucrării a fost apreciat de prof. Aliana Ifrim (moderatoare a manifestării) dar și de publicul spectator .
Dacă elevii Oliviana Donici și Cătălin Ionel – Țuțu, îndrumați de prof. Gabriela Neculcea (de la Școala Gimnazială ”Miron Costin” din Bacău) au fost prezenți la acest simpozion cu o lucrare despre Software educațional în Alice 3 ”Test la informatică și TIC”, elevii Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești au adus ceva în premieră! Este vorba despre o comunicare (”University”) pentru orientare profesională – în timp real putând fi cunoscute numeroase informații despre instituțiile din învățământul superior. Coordonator pentru realizarea acestei teme a fost prof. Daniela Geanina Piștea iar elevi – autori ”cantemirenii” Ana Arhip, Ilinca Ciubotaru, Maria – Bianca Filip, Sabina Hrișcă și Mara Suditu.
Evidențiem participarea, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” a elevilor – autori Andrei – Ștefan Andrieș, Teodor Alin Luncanu, Andrei Iulian Ochian, Petru – Rareș Popa, Marius – Andrei Pricope și Samuel Tărcuță, care sub coordonarea profesoarei Aliana Ifrim au propus la acest simpozion o aplicație de mobil pentru o rețea de socializare. ”Este o platformă on – line, pentru a petrece timpul în mod cât mai plăcut. Aceasta are un nou sistem de apreciere a postărilor”, au menționat ei la prezentarea acestei lucrări . Cum fiecare din această echipă bine organizată de informaticieni a avut sarcini precise, ei au răspuns și întrebărilor venite de la ceilalți participanți la simpozion, declarând un lucru emblematic:”în spatele unui minut al prezentării temei DAMWED sunt săptămâni de eforturi, la acest proiect lucrându- se de un an!”
”Where do we live?” (coordonator profesor Elena Carmen Melinte, de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, elevi – autori fiind Ana Alexandra Buzatu și Karin Puiu) – a fost tema care ne-a arătat o altă latură a prezenței informaticii în viața noastră. Astfel, prin cercetări susținute și prin măsurarea, la o oră stabilită, a unor valori meteo (umiditate, luminozitate și altele), s-a ajuns la concluzia că starea de spirit este influențată în mod pozitiv dacă valorile meteo sunt crescute și în mod negativ, când aceste valori sunt mici.
Din pasiune pentru știință, cu mult entuziasm, la simpozionul ”Click pe informație!” au fost prezenți și elevi de la Colegiul Național Ferdinand I din Bacău. Coordonați de prof. Ana Întuneric elevii Dan Albescu, Răzvan Barnat, Rene Darie, Mara Spătaru și Gabriel Verde au reușit realizarea unui dispozitiv inteligent gata ca să ajute natura ca să absoarbă bioxidul de carbon. Tot de la Colegiul Național ”Ferdinand I” , sub coordonarea profesoarei Ana Întuneric, entuziasmul tinerilor pentru a da prezentului ”caratele durabilității” a adus în Aula bibliuotecii oneștene (unde a avut loc simpozionul ”Click pe informație”), roboți pentru un oraș inteligent – pompierul viitorului. Matei – George Ciubotaru, Andrei Răzvan Păun, Rareș Mihai Maxim, Sofia Maria Măgirescu, George Marian Spulber și Pantelimon Emanuel Theodor sunt elevii – autori ai acestui proiect foarte îndrăzneț, ”echipa” lor impresionând și prin implicarea în realizarea celor dorite.
La ”Click pe informație!” au fost prezentate și jocuri (”să te ferești de obstacole”, ”să ghicești cartea”), unul dintre cele mai interesante fiind ”SlashySam” (coordonator, prof. Marin Iulian Blenchea, elev – autor Mihaoi Solomon, ambii de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Bacău, jocul fiind realizat într-un sistem de mișcare informațional).
Veridicitatea utilă a acestui simpozion este evidențiată de prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”, care ne-a declarat:”La ediția din acest an a Simpozionului <<Click pe informație!>> au fost înscriși un număr mai mare de 125 participanți, 85 de lucruri deosebite din informatică. Față de anul trecut ne-am bucurat de un număr mai mare de participanți. Reperul acestui simpozion este din urmă cu doi ani, când am organizat prima astfel de manifestare, a iubitorilor calculatoarelor și tehnicii moderne.”
Și a mai fost ceva deosebit la ediția 2019 a Simpozionului ”Click pe informație!”: nu mai puțin de 24 studenți de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, dornici de a vedea frumusețea meseriei de profesor (dintre ei dorind și să devină cadre didactice), au vizitat Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești! ”Ne-am bucurat să-i primim, ca ei să vadă <<hainele>> meseriei de profesor. Este un proiect de orientare profesională, pentru a cunoaște frumusețea acestei meserii”, a declarat prof. Aliana Ifrim. La același capitol, al surprizelor deosebit de plăcute ale acestei manifestări evidențiem și prezența grupului ce a cucerit publicul cu cântecul (ritmat și dansant) de prezentare al simpozionului! Toate acestea fac ca ediția 2020 a Simpozionului Internațional ”Click pe informație!” (la care se intenționează să participe și studenți de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava) să fie așteptată cu mare nerăbdare.
Menționăm că sponsorul acestui eveniment a fost SC Tossol Advisory SRL, organizatori fiind de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești. profesorii Aliana Ifrim, Daniela Piștea, Otilia Panfil, Lavinia Tudor și elevi de la clasele a XI a.
Ion Moraru