Categorii
Evenimente Uncategorized

”Click pe informație!”

cli a.jpg

După cum se spune  că ”o faptă bună, făcută din inimă, poate  să aducă ceva în cursul vieții și al lumii”,  putem menționa și un lucru cert, din municipiul Onești:  desfășurarea  celei de-a doua ediții a Simpozionului internațional ”Click pe informație!” a arătat că această manifestare, ce are  o anvergură din ce în ce mai mare,  a adus în sufletul tuturor participanților un strop de fericire și bucuria unor trăiri  neasemuite.  Organizat  de către Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, parteneri ai acestui  eveniment au fost: Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău,  Liceul Teoretic „Ion Creangă” Chișinău, Republica Moldova,  Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești și Primăria acestui municipiu.

Simpozionul, ce a avut ca  moderator pe prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”, a adus în actualitate  tot ce  este nou în informatică, stimulând  competiția între echipele participante  dar și  dorința de a realiza  lucruri cât mai utile și interesante, cu ajutorul calculatorului  și a tehnicii  moderne.  Îndrumați de prof. Otilia Panfil elevii Bianca Alexe, Elena Dima,  Eliza Doltu, Andrei Gogoț, Andrei Hîrbu, David Luca, Mihai  Toader  și Andrei Voicu,  de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, au împărtășit  frumoasa lor experiență în robotică. Este de menționat faptul că  acest colegiu oneștean  are  singurul club de robotică din municipiu, (ȘTIM  DC – Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică Dimitrie Cantemir), care a reușit și o performanță deosebită în primăvara acestui an prin participarea la Etapa națională a Concursului  ”First Tech Challenge România”,  ce a avut loc la București.  Victor Eugen Zarzu, de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” a prezentat tema ”PAY ASSISTANT” (el fiind îndrumat de  prof.  Elena Carmen Melinte). De un succes deosebit s-a bucurat   comunicarea  ”Introduction  to 3 D and cool  hacker stuff” (”Introducere în 3 D și lucruri  <<cool>>  de hacker”), ce  a fost prezentată de  Filip Alexandru,  student al  Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău.  Coordonat de prof.  univ. dr. Elena Nechita, Prorector pentru relații   naționale și internaționale  în cadrul Facultății de Științe la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, el a  prezentat această temă într-o modalitate  plină de savoare  mărturisind că ” informaticienii  au o groază de matematică în spate” și că  nu-i plac  ”lucrurile neașteptate,  chestiile supercomplicate”. Modul cum  studentul Filip Alexandru s-a implicat în prezentarea lucrării a fost apreciat de prof. Aliana Ifrim (moderatoare a manifestării) dar și de publicul  spectator .

Dacă elevii  Oliviana Donici și  Cătălin Ionel – Țuțu, îndrumați de prof. Gabriela Neculcea (de la Școala Gimnazială ”Miron Costin” din Bacău) au fost prezenți la acest simpozion cu o lucrare  despre Software educațional în Alice 3 ”Test la  informatică și TIC”, elevii Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”  din Onești au adus ceva  în premieră! Este vorba  despre o comunicare  (”University”) pentru  orientare profesională – în timp real putând fi cunoscute  numeroase informații despre   instituțiile  din  învățământul superior.  Coordonator pentru realizarea acestei teme a fost  prof. Daniela Geanina Piștea iar elevi – autori ”cantemirenii”  Ana Arhip, Ilinca Ciubotaru, Maria – Bianca Filip, Sabina  Hrișcă și Mara Suditu.

cli b.jpgEvidențiem participarea, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”  a elevilor – autori  Andrei – Ștefan Andrieș, Teodor Alin Luncanu, Andrei Iulian Ochian, Petru – Rareș Popa, Marius – Andrei Pricope și Samuel Tărcuță, care sub coordonarea profesoarei Aliana Ifrim au propus la acest simpozion  o aplicație  de mobil pentru o rețea de socializare. ”Este o platformă on – line, pentru a petrece timpul în mod cât mai plăcut. Aceasta  are un nou sistem  de  apreciere a postărilor”, au menționat ei la prezentarea  acestei lucrări . Cum fiecare din  această echipă bine organizată de informaticieni a avut sarcini  precise, ei au răspuns și întrebărilor venite  de la ceilalți participanți  la simpozion, declarând un lucru emblematic:”în spatele unui minut al prezentării  temei DAMWED sunt săptămâni de eforturi, la acest proiect lucrându- se de un an!”

”Where do we live?” (coordonator profesor Elena Carmen Melinte, de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, elevi – autori fiind Ana Alexandra Buzatu și  Karin Puiu) – a fost tema care ne-a arătat o altă latură a prezenței informaticii în viața noastră.  Astfel, prin cercetări susținute  și prin măsurarea, la o oră stabilită, a unor valori meteo (umiditate, luminozitate și altele), s-a ajuns la concluzia că  starea de spirit  este influențată  în mod pozitiv dacă valorile meteo sunt crescute și  în mod negativ, când  aceste valori sunt mici.

cli d.jpgDin pasiune pentru știință, cu mult entuziasm, la simpozionul ”Click pe informație!” au fost prezenți și elevi de la Colegiul Național Ferdinand I din Bacău. Coordonați de prof. Ana Întuneric elevii  Dan Albescu, Răzvan  Barnat, Rene Darie, Mara Spătaru și Gabriel Verde au reușit realizarea unui dispozitiv inteligent gata ca să ajute natura ca să absoarbă bioxidul de carbon. Tot de la Colegiul Național ”Ferdinand I” , sub coordonarea  profesoarei Ana Întuneric, entuziasmul tinerilor  pentru a da  prezentului ”caratele durabilității”  a adus  în Aula bibliuotecii  oneștene (unde a avut loc simpozionul ”Click pe informație”), roboți  pentru un oraș inteligent  – pompierul viitorului. Matei – George Ciubotaru, Andrei Răzvan Păun, Rareș Mihai Maxim, Sofia Maria Măgirescu, George Marian Spulber și Pantelimon Emanuel Theodor  sunt  elevii – autori ai acestui  proiect foarte îndrăzneț, ”echipa” lor   impresionând și prin implicarea  în realizarea  celor dorite.

La ”Click pe informație!” au fost prezentate și jocuri (”să te ferești de obstacole”, ”să ghicești cartea”), unul dintre cele mai interesante  fiind ”SlashySam” (coordonator, prof. Marin Iulian Blenchea, elev – autor Mihaoi Solomon, ambii de la  Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Bacău,  jocul fiind realizat  într-un sistem de mișcare  informațional).

Veridicitatea utilă a acestui simpozion este evidențiată de prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”, care ne-a declarat:”La ediția din acest an  a  Simpozionului  <<Click pe informație!>>  au fost înscriși un număr mai mare de 125  participanți,  85 de  lucruri deosebite din informatică. Față de anul trecut ne-am bucurat de un număr mai mare  de participanți. Reperul acestui simpozion  este din urmă cu doi ani, când am organizat prima  astfel de  manifestare,  a iubitorilor  calculatoarelor și tehnicii moderne.”

Și a mai fost ceva  deosebit  la ediția 2019 a Simpozionului ”Click pe informație!”:  nu mai puțin de 24 studenți de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, dornici de a vedea frumusețea  meseriei de profesor (dintre ei dorind și să devină cadre didactice), au vizitat  Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești! ”Ne-am bucurat să-i primim, ca ei să vadă  <<hainele>>  meseriei de profesor. Este un proiect  de orientare profesională, pentru a cunoaște frumusețea acestei meserii”, a declarat prof. Aliana Ifrim. La  același capitol, al surprizelor deosebit de plăcute ale acestei manifestări evidențiem și  prezența grupului ce a cucerit publicul  cu cântecul (ritmat și dansant) de prezentare al simpozionului! Toate acestea fac ca ediția 2020 a Simpozionului  Internațional ”Click pe informație!” (la care se intenționează să participe și studenți de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava) să fie așteptată  cu mare nerăbdare.

cli c.jpg

Menționăm că  sponsorul acestui eveniment a  fost  SC Tossol Advisory SRL,  organizatori fiind  de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești. profesorii Aliana Ifrim, Daniela Piștea, Otilia Panfil, Lavinia Tudor și elevi  de la clasele a XI a.

Ion Moraru

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s