PENTRU A CITI ÎNTREG ARTICOLUL DAȚI CLICK PE TITLUL ACESTUIA!
După luni de muncă și de realizări (cu participări și cu premii obținute la concursuri naționale dar și cu clipele ce aduc bucuria că toți cursanții de la Clubul Elevilor Onești iubesc ceea ce fac – fie că desenează, cântă, dansează ori se lasă vrăjiți de ”mrejele” design-ului vestimentar), a venit și un moment mult – așteptat: cel al întâmpinării sărbătorilor de iarnă prin spectacolul oferit la Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”! Astfel, prezentând programul artistic ”Lângă brad cu Moș Crăciun”, totul a devenit o magie atât pentru părinți și bunici dar și pentru protagoniștii acestui spectacol, elevii ce frecventează cercurile de dans modern, de desen – pictură, de muzică și de design vestimentar la Clubul Copiilor Onești – Filială a Palatului Copiilor Bacău.
”Deschide ușa creștine” și ”Sus la poarta raiului” au fost colindele interpretate de Grupul vocal acompaniat de noua formație de chitară, care au creat atmosfera sfântă a sărbătorilor de iarnă. Este de menționat faptul că profesoarele Mihaela Vasilache (ce se ocupă cu pregătirea talentelor muzicii vocale) și Alina Coitu (care îndrumă elevii îndrăgostiți de instrumentele muzicale), au adus ”un nou val, în lumea solfegiilor” la Clubul Copiilor din Onești. Acest fapt este vizibil prin numărul mai mare al elevilor oneșteni ce doresc să se afirme ”pe portativul muzicii”, ei fiind acum ”la primii pași” în lumea artei. Momentul de deschidere al programului artistic ”Lângă brad cu Moș Crăciun” a fost înnobilat de prezentarea prin cântec! – a poemului eminescian ”Colinde, colinde”, poezia îmbrățișând în veșnicie muzica. ” E vremea colindelor! / Căci gheața se intinde / Asemeni oglinzilor. / Și tremură brazii, / Mișcând rămurelele, / Căci noaptea de azi-i / Când scânteie stelele / Se bucură copii, / Copii și fetele! / De dragul Mariei / Își piaptănă pletele. / De dragul Mariei, / Și al Mântuitorului, / Luceste pe ceruri, / O stea călătorului”. Ca ”dintr-o poveste” acești minunați copii au interpretat și colindul ”Sus la poarta raiului” iar evoluția surorilor Gesica, Melisa și Karina Grigore a arătat cât de frumoasă este armonia în viață și în cântec!
În doar câteva minute ”registrul spectacolului s-a schimbat” și Aula bibliotecii oneștene a fost cuprinsă de dansul majoretelor , susținut de formația ”Clepsidra” . În acest vioi dans s-a văzut cum profesoara Mariana Oșteanu (ce îndrumă formația) ”a sădit în privirea candidă a copilăriei visul, frumusețea și bucuria copiilor” de a dansa cu pampoanele, de a le aduce în suflet dragostea pentru dansul modern. Pentru adevărata sărbătoare a Nașterii Domnului a cântat și Sabina Andra Păduraru, ea aducând mesajul lui Moș Crăciun:”Nu uitați să fiți mai buni / Și să credeți în minuni!” Într-un duet vocal Mădălina și Daria – în care ”Moșu” își pune mari speranțe!- au interpretat ”Altfel de colind”, pentru ca în scenă să intre o altă trupă de dans modern,”Fluturașii”! Despre ei (care au pornit în pași de dans pe ritmurile unei cuceritoare melodii americane, a sărbătorilor de iarnă), profesoara Mariana Oșteanu a menționat că ”fac parte din cea mai mică grupă de la Clubul Copiilor!” Aplauze din toată sala au însoțit aceste tinere vlăstare iar prin cântec Antonia ne-a amintit de ”cel ce ne înveselește sărbătorile de iarnă – brăduțul!”
A urmat și un moment electrizant – un dans de caracter prezentat de formația ”Diamant” Cu… mături, cu un frumos coș de flori fetele ce alcătuiesc această formație (îndrumate de prof. Mariana Oșteanu) , au prezentat un dans al etniei rrome! Ele au cucerit multe aplauze pentru evoluția deosebită, pentru ”trăinicia „ mesajului transmis (”Bahtali” – ”să trăiți, sănătate!”) dar și pentru vestimentația încărcată cu salbe!
Sub magia sărbătorilor
După frumosul dans de caracter prezentat de ”Diamant” a urmat un ”intermezzo” al colindătorilor. ”Noapte de Crăciun” (cântec prezentat de Tudor Pelin), ”Rooking Aroundthe Christmas”, ”Colindăm iarna”, ”De Crăciun” și ”Măruț Mărgăritar” (un colind din Țara Ardealului) – sunt câteva din colindele interpretate de copiii ce frecventează Cercul de muzică vocală de la Clubul Copiilor Onești. Mai mult, Miruna Moraru s-a întrebat (tot prin cântec) ”Cum ar fi să vină vara Moș Crăciun și să stea la mare, în sezonul estival?” Acest moment interpretativ a alternat iarăși cu bucuria mișcării și a dansului. Astfel, formația ”Sweet Girls” a prezentat un dans al majoretelor (”numitorul comun” al splendidului moment artistic fiind frumusețea coregrafică și murmurul de bucurie al acestei formații pregătite de prof. Mariana Oșteanu precum și… vestimentația albastră!)
Colindele românești ”pe la uși, pe la ferești” s-au făcut auzite cu toată bucuria acestei sărbători. Odată cu ele publicul spectator a trăit momente de încântare și la interpretarea (în duet, de către Maria Poncea și Ilinca Bucioacă), a unei frumoase ”Povești de Crăciun”, mesajul acesteia (”După un an greu / chiar dacă nu ai tot ce îți dorești / fii fericit oriunde ești! E Crăciunul!), fiind mângâietor al sufletelor tuturor.
Surpriza cea mai plăcută a spectacolului ”Lângă brad cu Moș Crăciun” a venit de la o formație de dans modern aflată în cel de-al doilea an de activitate (pregătită de prof. Mariana Oșteanu), care, prin mișcări scenice inedite, deschise noului, în ritmurile muzicii ”în stil englezesc” au arătat că au muncit foarte mult pentru a ne arăta trăirea fascinantă a acestei arte! Și formația de dans modern ”Dinamic” (coordonator, prof. Mariana Oșteanu), a susținut un moment coregrafic deosebit și aplaudat de publicul prezent.
Sub ”voalul feeriei” sărbătorilor de iarnă , după ce de Crăciun s-a cântat și s-a dansat și în ritmuri dance, un moment ”mult – așteptat” al spectacolului Clubului Copiilor Onești a fost cu totul răvășitor! Dacă prin cântecul său Ștefana Aspătăriței (o interpretă foarte talentată la 6 -7 anișori), ne-a făcut să simțim cum în ”Noaptea mai aproape de povești / Visele aevea le trăiești”, parada de modă a copiilor de la cercul de design vestimentar (coordonat de prof. Adriana Olteanu) a fost la înălțimea așteptărilor spectatorilor prezenți. Cu eșarfe, voaluri, cu ținute strălucitoare dar și cu zâmbete și priviri luminoase au fost prezentate – în puternice ropote de aplauze – creațiile vestimentare realizate la acest cerc. Demn de remarcat este faptul arătând multă energie și farmec acești copii obișnuiți ai Oneștiului (ei fiind mult fascinați de frumusețea modei), au reușit să lase impresia că ”pot da tonul în modă”! (pentru colegii lor de generație dar și pentru … părinți!) Remarcăm faptul că ”micile top – model” ale acestei prezentări de modă au realizat și brazi din diferite decorațiuni, aceste planșe fiind expuse în holul bibliotecii oneștene.
”Crăciunul, ca o poveste” a fost reliefat și prin desenele expuse de membrii Cercului de pictură – desen de la Clubul Copiilor Onești, care este coordonat de prof. Beatris Pîsoi. ”În expoziția de la Biblioteca Municipală <<Radu Rosetti>> sunt expuse peste 60 de lucrări, cu cele mai reușite desene ale membrilor cercului. Ele sunt grupate pe trei teme (cu grade de dificultate diferite), astfel că cei de 6 – 8 ani au desenat brăduți, copiii de până în 10 ani au fost încântați de frumusețea globulețelor de sărbători iar alții s-au întrecut la tema << Ghetuțele lui Moș Nicolae >>!
Toate lucrările au fost realizate în tehnici mixte, dând posibilitatea copiilor de a folosi materiale diferite ( acrylic, pastel, tempera, cariocă) pe acelaşi suport. Alături de acestea pe un panou al expoziției sunt și desene ale copiilor de la Centrul de Reeducare Târgu Ocna, cu care Clubul Copiilor Onești are încheiat un parteneriat”, ne-a declarat prof. Beatris Pîsoi, coordonatoare a Cercului de pictură – desen. În final menționăm și un lucru amintit de prof. Mariana Oșteanu în deschiderea acestui spectacol:”Tânăra profesoară Beatris Pîsoi este cea care va duce mai departe, din funcția de coordonator activitatea la Clubul Copiilor Onești – Filială a Palatului Copiilor Bacău.” Ion Moraru