Categorii
Educatie si Invatamant Uncategorized

Un spectacol la înălțimea așteptărilor

PENTRU A CITI  ÎNTREG  ARTICOLUL DAȚI CLICK PE TITLUL ACESTUIA!  

1 cl c a.jpg După  luni de muncă  și  de  realizări (cu participări și cu premii  obținute la concursuri naționale  dar și cu clipele ce aduc  bucuria că  toți cursanții de la Clubul Elevilor Onești iubesc ceea ce fac – fie că desenează, cântă, dansează ori se lasă vrăjiți de ”mrejele” design-ului vestimentar), a venit și  un moment mult – așteptat: cel al întâmpinării  sărbătorilor de iarnă prin spectacolul oferit  la Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”! Astfel,  prezentând programul artistic ”Lângă brad cu Moș Crăciun”, totul a devenit o magie  atât  pentru  părinți și bunici  dar și pentru protagoniștii acestui spectacol,  elevii  ce frecventează cercurile de dans modern, de desen – pictură, de muzică  și de  design vestimentar la Clubul Copiilor Onești – Filială a Palatului Copiilor Bacău.

”Deschide ușa creștine” și  ”Sus la poarta raiului”  au fost colindele interpretate de  Grupul vocal acompaniat de noua formație de chitară,  care au creat atmosfera  sfântă a sărbătorilor  de iarnă. Este de  menționat faptul că  profesoarele  Mihaela Vasilache (ce se ocupă cu pregătirea  talentelor  muzicii vocale) și Alina Coitu  (care îndrumă  elevii îndrăgostiți de  instrumentele muzicale), au adus ”un nou val, în lumea  solfegiilor” la Clubul Copiilor din Onești. Acest fapt este vizibil prin numărul mai mare al elevilor oneșteni ce doresc să se afirme  ”pe portativul muzicii”, ei fiind  acum  ”la primii pași” în lumea artei.  Momentul de deschidere al programului artistic ”Lângă  brad cu Moș Crăciun” a fost înnobilat de  prezentarea  prin cântec! – a poemului  eminescian ”Colinde, colinde”, poezia îmbrățișând  în veșnicie muzica. ” E vremea colindelor! / Căci gheața se intinde / Asemeni oglinzilor. / Și tremură brazii, /  Mișcând rămurelele, / Căci noaptea de azi-i /  Când scânteie stelele /  Se bucură copii, / Copii și fetele! /  De dragul Mariei / Își piaptănă  pletele. /  De dragul Mariei, / Și al Mântuitorului, /  Luceste pe ceruri, / O stea călătorului”. Ca ”dintr-o poveste”  acești minunați copii au interpretat și colindul ”Sus la poarta raiului” iar evoluția surorilor  Gesica, Melisa și Karina  Grigore  a arătat cât  de frumoasă  este  armonia în viață și în cântec!

În doar câteva minute ”registrul spectacolului s-a schimbat” și  Aula bibliotecii oneștene a fost cuprinsă de dansul majoretelor , susținut de formația ”Clepsidra” . În acest vioi dans s-a văzut cum profesoara Mariana Oșteanu (ce îndrumă  formația) ”a  sădit în privirea  candidă a copilăriei  visul,  frumusețea  și bucuria copiilor” de a dansa cu pampoanele, de a le  aduce în suflet  dragostea pentru dansul modern. Pentru adevărata sărbătoare a Nașterii Domnului a cântat și Sabina Andra Păduraru, ea aducând mesajul lui Moș Crăciun:”Nu uitați să fiți mai buni  / Și să credeți în minuni!” Într-un duet vocal  Mădălina și Daria – în care ”Moșu” își pune mari speranțe!-  au interpretat ”Altfel de colind”, pentru ca în scenă să intre o altă trupă de dans modern,”Fluturașii”! Despre  ei (care au pornit în pași de dans  pe ritmurile unei cuceritoare melodii americane, a sărbătorilor de iarnă), profesoara Mariana Oșteanu a menționat că ”fac parte din  cea mai mică grupă de la Clubul Copiilor!” Aplauze din toată sala au însoțit aceste  tinere vlăstare iar prin cântec Antonia ne-a  amintit  de ”cel ce ne  înveselește  sărbătorile de iarnă – brăduțul!”

1 cl c b.jpg

A urmat și un moment electrizant – un dans de caracter prezentat de formația ”Diamant”  Cu… mături, cu un frumos coș de flori fetele ce alcătuiesc  această formație (îndrumate de prof. Mariana Oșteanu) , au prezentat un dans al etniei rrome! Ele  au cucerit multe aplauze pentru evoluția deosebită, pentru  ”trăinicia    „ mesajului transmis (”Bahtali” –  ”să trăiți, sănătate!”) dar și pentru vestimentația încărcată cu salbe!

Sub  magia  sărbătorilor

După  frumosul dans de caracter prezentat de ”Diamant” a urmat  un ”intermezzo” al  colindătorilor. ”Noapte de Crăciun” (cântec prezentat de  Tudor Pelin),  ”Rooking  Aroundthe  Christmas”, ”Colindăm iarna”, ”De Crăciun”  și ”Măruț Mărgăritar” (un  colind din Țara Ardealului)  – sunt câteva din colindele interpretate de copiii ce frecventează Cercul de muzică vocală de la Clubul Copiilor Onești. Mai mult, Miruna Moraru s-a întrebat (tot prin cântec) ”Cum ar fi să vină vara Moș Crăciun și să stea  la  mare, în sezonul estival?” Acest moment interpretativ a alternat iarăși cu bucuria mișcării și a dansului. Astfel, formația ”Sweet Girls” a prezentat un dans al majoretelor (”numitorul comun” al splendidului moment  artistic fiind frumusețea coregrafică și murmurul de  bucurie  al acestei formații pregătite de prof. Mariana Oșteanu  precum și… vestimentația albastră!)

 

Colindele românești ”pe la uși, pe la ferești” s-au făcut auzite  cu toată bucuria  acestei sărbători. Odată cu ele publicul spectator a trăit momente  de încântare  și la  interpretarea (în duet, de către Maria Poncea și Ilinca Bucioacă), a unei frumoase ”Povești de Crăciun”, mesajul  acesteia (”După un an greu / chiar dacă nu ai  tot ce îți dorești / fii fericit oriunde ești! E Crăciunul!), fiind mângâietor al sufletelor tuturor.

Surpriza cea mai plăcută a spectacolului ”Lângă brad cu Moș Crăciun” a venit de la  o formație de dans modern aflată în cel de-al doilea an de activitate (pregătită de prof. Mariana Oșteanu), care, prin mișcări scenice inedite, deschise noului, în ritmurile  muzicii ”în stil englezesc” au arătat că au muncit foarte mult pentru a ne arăta trăirea  fascinantă a acestei arte! Și formația de dans modern  ”Dinamic” (coordonator, prof. Mariana Oșteanu), a susținut un moment coregrafic deosebit și aplaudat de publicul prezent.

1  cl c d.jpg

Sub ”voalul feeriei” sărbătorilor de iarnă , după ce de Crăciun s-a  cântat și s-a dansat  și în ritmuri dance,  un moment ”mult – așteptat” al spectacolului Clubului Copiilor Onești a fost cu totul răvășitor! Dacă  prin cântecul său Ștefana Aspătăriței (o interpretă foarte talentată la 6 -7 anișori), ne-a făcut să  simțim cum  în ”Noaptea mai aproape de povești / Visele  aevea le trăiești”, parada de modă a  copiilor de la cercul de design vestimentar (coordonat de prof. Adriana Olteanu) a fost la înălțimea așteptărilor  spectatorilor prezenți. Cu eșarfe, voaluri, cu ținute strălucitoare  dar și cu zâmbete  și priviri luminoase  au fost prezentate – în puternice ropote de aplauze –  creațiile vestimentare realizate la acest cerc. Demn de remarcat  este faptul  arătând multă energie și farmec acești copii obișnuiți ai Oneștiului (ei fiind   mult fascinați de frumusețea modei), au reușit să lase impresia că ”pot da tonul în modă”! (pentru colegii lor de generație dar și pentru … părinți!) Remarcăm faptul că ”micile top – model”  ale acestei prezentări de modă au realizat și  brazi din diferite decorațiuni, aceste planșe fiind expuse în holul bibliotecii  oneștene.

”Crăciunul, ca o poveste” a fost reliefat și prin desenele expuse de membrii Cercului de  pictură – desen de la Clubul Copiilor Onești, care este coordonat de prof. Beatris  Pîsoi. ”În expoziția de la Biblioteca Municipală  <<Radu Rosetti>> sunt expuse  peste 60 de lucrări, cu cele mai reușite desene ale membrilor cercului. Ele sunt grupate  pe trei teme (cu  grade de dificultate diferite), astfel că cei de 6 – 8 ani au desenat brăduți, copiii de până în 10 ani au fost încântați de frumusețea globulețelor de sărbători iar alții  s-au întrecut  la tema  << Ghetuțele lui Moș Nicolae >>!

1 cl c c.jpg

Toate lucrările au fost realizate în tehnici mixte, dând posibilitatea copiilor de a folosi materiale diferite ( acrylic, pastel, tempera, cariocă) pe acelaşi suport. Alături de acestea pe un panou al expoziției sunt și  desene ale copiilor de la Centrul de Reeducare Târgu Ocna, cu care Clubul Copiilor Onești are  încheiat un parteneriat”, ne-a declarat prof. Beatris Pîsoi, coordonatoare a Cercului de pictură – desen. În final menționăm  și un lucru amintit de prof. Mariana Oșteanu în deschiderea  acestui spectacol:”Tânăra profesoară  Beatris Pîsoi este  cea care va duce mai departe, din funcția de coordonator activitatea la Clubul Copiilor Onești – Filială a Palatului Copiilor Bacău.”      Ion Moraru

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s