Categorii
Reportaj Uncategorized

Fericită pentru un vis împlinit

oana m a.jpg

PENTRU A CITI  ÎNTREG  ARTICOLUL DAȚI CLICK PE TITLUL ACESTUIA! 

Se spune că  cele mai mari bucurii sunt pentru îndrăzneți! Înainte de a absolvi Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din  Onești (în vara anului 2016, ea urmând profilul Filologie cu Engleză intensive), fiind nehotărâtă spre ce  facultate să se îndrepte , Oana Miloiu s-a decis ca să facă ceva diferit. ” Le-am spus părinților <<Mamă, tată… eu vreau să văd lumea! >>  Și cum meseria  de stewardesă oferă posibilitatea de a călători și de a fi plătită în același timp, am zis că asta este soluția perfectă!”

Despre  cum a ajuns să profeseze  în  meseria de stewardesă  – ”luându-și zborul” la 19 ani!- dar și despre avantajele  și dezavantajele de a lucra în aviație Oana Miloiu ne-a declarat:”Mi-am început  << călătoria >> în acest domeniu urmând un curs privat la București, timp de o lună și jumătate. Cursul a cuprins  noțiuni generale de Limba engleză, de prim ajutor, securitate și siguranță și la final am avut trei examene, pe care le-am susținut la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru a obține << Atestatul de Membru al Echipajului de Cabină >>. În fiecare zi prezența la curs era obligatorie, de luni până vineri, cu un program neregulat și nu foarte solicitant”.

Acesta a fost ”primul pas” făcut de oneșteanca Oana Miloiu, la  absolvire  cursanții  fiind trimiși la o serie de interviuri.  ”Participând la un interviu al companiei Ryanair, m-am trezit în mijlocul  <<nicăierului>> din zona orașului Hahn, din Germania. A trebuit să iau totul de la zero! Cursul a fost destul de costisitor, pentru că în acea perioadă totul se plătea! După o lună și jumătate de curs intensiv, cu examene zilnice (cursul a ajuns la 3500 euro), pe data de  7 decembrie 2016 mă îndreptam  spre Bruxelles, bază aeriană ce mi-a fost alocată. Primele trei zile  am avut zboruri de familiarizare  iar în cea de-a patra zi  a fost  verificarea cunoștințelor”, ne-a declarat Oana Miloiu. Ea ne-a vorbit și despre programul său   de lucru ca stewardesă, menționând:”Acesta  variază în funcție  operator și poate sau nu să fie fix. Eu  știam  tot timpul când îmi puteam plănui o vacanță, lucrând cinci zile și  având apoi trei zile libere… Este însă destul de dificil să faci același lucru de patru ori, câteodată  chiar și în fiecare zi, însă nu imposibil. La final de săptămână, oboseala își va spune cuvântul! Personalul poate fi diferit de la o zi la alta, în funcție de cât de mare este compania! Este o experiență  minunată, pe care o recomand tuturor!”

Pentru persoanele  ce sunt interesate de  jobul de stewardesă Oana Miloiu  menționează că acestea ”trebuie  să aibă un CV în limba engleză și apoi să aplice la site-urile  create pentru aviație, deoarece  toate companiile  aeriene  oferă cursul lor privat, plătit cu diurnă zilnică! Apoi timpul și răbdarea le vor rezolva pe toate! Trebuie doar să aplicați ținând cont de  cerințele  companiei, care, de obicei, ar putea fi referitoare la vârstă, înălțime, tatuaje, cunoașterea unor limbi străine… Aplicați, aplicați, aplicați! Cineva o să vă contacteze  pentru un interviu când nici nu vă așteptați!” Oana Miloiu  a făcut cunoscut și faptul că este  și o a doua posibilitate pentru a deveni stewardesă,  prin participarea  la interviurile de tip Open Day, pe care le fac companiile.

Stewardesa oneșteană ne-a vorbit și  de  regulile generale ale companiilor aeriene la participarea  la un interviu pentru obținerea unui job în  această profesie. ”În ceea ce privește înălțimea, limita ei poate porni de la 1.55 m pentru unele companii, dar pentru altele de la 1.57 m sau 1.60 m.  Tatuajele sunt permise! Singura condiție este că ele nu trebuie să se vadă în timp ce purtați uniforma companiei!  Înotul este una dintre probele de pe durata cursului și veți fi întrebați la interviu dacă puteți înota pe o anumită distanță. Proba se realizează într-o piscină, de cele mai multe ori, cu o vestă de salvare. Cunoașterea unor limbi străine poate fi o altă cerință a operatorului, dar și un avantaj. Engleza, însă, este obligatorie indiferent de companie, deoarece cursul companiei poate fi în engleză, iar colegii și pasagerii  sunt veniți din întreaga lume”, a menționat  Oana Miloiu.

Fericită că  a avut mereu ocazia de a se întâlni cu oameni minunați, de viața de zi cu zi ca stewardesă (”make up, parfum, uniformă și ziua începe!”), Oana Miloiu este și… o împătimită a călătoriilor, împărtășind cu  prietenii săi  cele mai frumoase imagini  din  excursiile  ”de vis”, de pe meridianele lumii. ”Cu toate că se întâlnește zilnic  cu aproximativ 800  de oameni Oana  este … timidă! Ea locuiește de trei ani la Bruxelles, unde a luat totul de la zero într-o lume nouă, departe de casă… și și-a descoperit talentul de a povesti  despre lucrurile din jurul său, mai ales că multe persoane au încurajat-o să facă acest lucru”, ne-a declarat  buna sa prietenă  Iarina Simina. La început de an ea are  și o urare  pentru Oana Miloiu:”Să fie  unul  din cei mai buni ani  de până acum, fiindcă merită, mai ales că a dat singură piept cu lumea largă! Ea este cel mai bun exemplu de urmat!  Nu este ușor să lucreze în domeniul aviației și îi doresc să  continue să facă  ceea ce îi place, să fie fericită! Să rămână optimistă, independentă, prietenoasă, dornică de noi călătorii  și să fie sănătoasă!”   Ion Moraru

”Meseria de stewardesă este un vis și rămâne unul atunci când este făcut cu pasiune. El nu înseamnă doar călătorii pe gratis și satisfacție personală, ci și devotament, bucuria de a lucra în echipă și adaptarea rapidă la diferite stiluri și reguli Această meserie  rămâne mereu în suflete și vă deschide porțile lumii întregi ce abia așteaptă să fie explorată”.

Oana Miloiu, stewardesă din Onești

EA  ESTE  REALIZATOARE A BLOGULUI  https://oanamsblog.blogspot.com/

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s