Categorii
Cultura Uncategorized

Un frumos regal al culorii, la Onești

emot lum b.jpg

PENTRU A CITI  ÎNTREG  ARTICOLUL DAȚI CLICK PE TITLUL ACESTUIA!

”Un nou regal de culoare  și cuvânt ” – așa  s-a  constituit vernisajul expoziției   colective ”Emoții de lumină”,  deschisă recent la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești.  Artiștii Mihaela Baci, Elena Dinga, Rolnad-Henrich Gotschik, dr. Teodor Sandu și Ioan Tripa și-au unit eforturile și au  realizat o expoziție plină de culoare, moderator al acestui eveniment fiind criticul de artă Iulian Bucur, cde la Complexul Muzeal  Județean  din  Bacău. Și  atmosfera de deschidere a expoziției a fost una unică, în acordurile  molcome ale muzicii, cu lumini și umbre  ce au mărit  ”misterul”  vernisajului.

”Artiștii plastici  au două substanțe cu care lucrează: libertatea și lumina! În  atelierele lor  acestea picură”, a declarat la deschiderea expoziției  criticul de artă Iulian Bucur, surprins de ”provocarea”  celor  care au pregătit această expoziție. Gândurile sale i-au familiarizat pe  cei  prezenți la vernisaj cu ”încântarea” unor profunde  reflecții. Moderatorul Iulian Bucur a menționat:” Oamenii vechi credeau despre lumină că  nu aparține Soarelui, ci fiecare obiect  are o lumină a sa! Metafora aceasta e atât de frumoasă încât vă invit în fața acestor lucrări! Expozițiile  sunt daruri, aproape că nu mai sunt culori,  cerul a  căzut pe pământ.  Dar  nu a murit de tot culoarea! Cinci pictori  – Mihaela Baci, Elena Dinga, Rolnad-Henrich Gotschik, dr. Teodor Sandu și Ioan Tripa – au venit să povestească ceva! Este ca o  singură melodie despre noi!” În cuvântul său Iulian Bucur s-a oprit la lucrările fiecărui expozant, prezentându-ni-i  ”mai în amănunt, mai aproape de  subiectul  pe care-l povestesc”. Despre Roland-Henrich Gotschik  a menționat: ”el se apropie  atât de mult de  lucruri, că vezi  atomii  și vântul interior ce-l au pictorii”. Oprindu-se în fața  lucrărilor realizate de Mihaela Baci cunoscutul critic de artă Iulian Bucur a remarcat că ”se simte foarte aproape  de  cel ce este omul ce poate fi  entuziast! Ea ne prezintă o galerie de portrete  și încercați să simțiți gândurile personajelor! Poți  să intri în  adâncul și intimitatea acestora, lucrările fiind realizate  cu multe  contraste…” Aprecierile  criticului Iulian Bucur s-au îndreptat și spre ceilalți expozanți. ”La  tablourile  dr. Teodor Sandu strălucesc bine petele de culoare. În acuarelele sale pictorul face  să pună bariere în calea apelor colorate. Apropierea de oameni se vede în picturile sale… Elena Dinga ne-a oferit niște chei de înțelegere. Ea nu a avut  frică să folosească în realizarea lucrărilor sale cuțitul! A  tăiat, să vedem ce e dincolo. Elena Dinga oferă o neașteptată perspectivă asupra  tablourilor de artă. Expresivitatea și transbordarea  totală  a artistului în lucrările sale  aduc omul în toată măreția sa! Ea vrea să evadeze  din convenția culorilor!. La Ion Tripa  culoarea este debordantă, autonomă, se autotransformă  în tablou și se observă că este  o independență  a lucrărilor  lui Ioan Tripa față de Ioan Tripa”

După  incitantele prezentări a venit și… ”reversul medaliei” – pictorii au vorbit  despre  tot ce au realizat și despre ei! Dr. Teodor Sandu a menționat că  ”lucrările prezente  sunt realizate  începând din  anul 1990, fiind o încercare a mea de  a-mi exprima emoțiile! Ele sunt sub influența luminii artificiale, de noapte, de pe timpul gărzilor  de  noapte, de la spital”. Elena Dinga, ce a mai avut în acest an o expoziție la biblioteca municipală oneșteană, a făcut cunoscut că ”toate tablourile sunt chiar despre emoții, despre oameni  și despre ce simțim în fiecare zi! Toți simțim nevoia să evadăm! Artiștii văd arta ca o evadare și cred cu tot  sufletul că lumea este și frumoasă!” O invitație ”de a vedea  înainte de imensitatea vorbelor și a tăcerii, tot ce spun  chipurile  din tablouri, prin ochii personajelor” a adresat  privitorilor picturii Mihaela Baci, ea mărturisind că ”astfel suntem mai aproape de copilul din noi!” În timp ce Ioan Tripa  a adus mulțumiri celor care i-au fost ”deschizători de drum” (numindu-i pe prof. Mariana Bendou și pe Adrian Dumitru), sunetele muzicii ”s-au risipit” . Atmosfera deosebit de plăcută s-a datorat solistului instrumentist Silviu Postăvaru – el însuși artist plastic, fiind cunoscut oneștenilor și prin faptul că la vernisajul unei expoziții a lucrat la finalizarea unei lucrări.

În lumina culorilor a murmurat spre  protagoniștii acestui  ”regal al frumuseții  artei” de la Onești gândul de a dărui noi raze de lumină, cu toată puterea ” a  celui mai omenesc  dintre  simțăminte – emoția”, care, după cum a mărturisit  criticul de artă Iulian Bucur,  ”te scoate  din mersul egal!”    Ion Moraru

emot lum a.jpg

”Ești cu adevărat pictor dacă știi să faci mâinile ce pot prinde aripi !  Zeii ating orice  și se transformă în aură!  Nu trebuie  să știm cine e Homer, să ne gândim la Odiseeea și Elada. Aș vrea ca  acești stâlpi  ce țin lucrurile deasupra noastră să meargă  unde ajung toate lucrurile lumii! Sunt 3600 ani de când în Spania s-au pictat niște peșteri! Această expoziție se leagă cu noi împreună, face să ai lumină și emoție la un loc, să poți fi entuziast!”      Criticul de artă Iulian Bucur la vernisajul expoziției ”Emoții de lumină”, deschisă la Onești

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s