”Noi suntem ca un cântec, nu credeţi? Un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început!” Așa scria marele om de cultură, scriitor și publicist Octavian Paler pe o pagină a romanului ”Viața pe un peron”, o carte foarte criticată în vremurile comuniste, pentru că spunea despre multe lucruri ce le trăim noi, despre ”lupta cu tine, cu lumea” – după cum menționa un cronicar literar …
Audiența mare a articolului ”In Memoriam – Nicolae Wilhem” (care a fost accesat pe site-ul Amprenta de Onești de sute de cititori, mulți dintre ei fiind la muncă în străinătate), face ca să revenim cu mai multe date despre această personalitate marcantă a meleagurilor trotușene. Ing. Nicolae Wilhem s-a născut la 8 august 1934 la Adjud. În anii 1960 a plecat de tânăr să lucreze la o intreprindere minieră din Valea Jiului. Provenind dintr-o familie cu patru copii (tatăl său fiind lucrător la Depoul CFR Adjud) și având o mamă cu credință în Dumnezeu a absolvit Facultatea de Mine din Petroșani (înființată în 1948 sub numele Institutul Cărbunelui, aceasta pregătind de-a lungul anilor mii de ingineri și subingineri). Dobândind la Petroșani o înaltă calificare în multe și variate domenii ing. Nicolae Wilhem a revenit după ce a devenit inginer mai aproape de familie și s-a stabilit în municipiul Onești. Aici a urcat treptele ascensiunii în viață și după ce a fost numit șef de atelier în scurt timp a ajuns inginer șef și apoi director la Intreprinderea de Utilaj Greu și Transport pentru Construcții (IUGTC) Onești, cunoscută și sub numele MECON. În calitate de conducător al acestei inreprinderi ing. Nicolae Wilhem a format și specializat sute de salariați. Fiind un specialist cu grad înalt de pregătire în domeniu în cadrul intreprinderii pe care a condus-o timp de peste două decenii a realizat ateliere moderne de exploatare și de reparații. Astfel la IUGTC (devenită după Revoluția din 1989 SUGTC), a fost construită o bază modernă de producție, la standardele cele mai înalte ale anilor 1990. Având pe ing. Nicolae Wilhem ca director această firmă oneșteană a contribuit de-a lungul anilor la construirea a numeroase obiective industriale în toată țara. SUGTC Onești și-a adus o mare contribuție la dezvoltarea platformei petrochimice de la Borzești și a executat numeroase lucrări la Penicilina Iași precum și la platformele industriale din Suceava, Turceni și din alte localități. Societatea condusă de ing. Nicolae Wilhem a avut lucrări în toate județele Moldovei și a contribuit și la realizarea Casei Poporului din București. În municipiul Onești inginerul Nicolae Wilhem a fost realizatorul construcției stadionului MECON – FC Onești iar ca un bun creștin ortodox împreună cu Tehnocin din localitate și-a adus contribuția la construcția Catedralei Ortodoxe ”Pogorârea Duhului Sfânt”.
Este de menționat faptul că în lunga perioadă în care a fost director la SUGTC Onești ing. Nicolae Wilhem a ajutat nenumărate persoane iar pe foarte mulți muncitori i-a îndrumat pe linie profesională.
Trista despărțire de ing. Nicolae Wilhem a avut un lucru dureros: din familia sa fiul și nepoata, ce sunt în Australia, nu au putut ajunge la Onești pentru a-și lua rămas bun. Au lipsit și reprezentanții autorităților locale dar au fost prezenți cei pe care i-a sprijinit în activitatea fotbalistică – nume cunoscute ale fotbalului oneștean (ing. N. Wilhem fiind un mare iubitor al sportului cu balonul rotund, el fiind participând atât la antrenamente dar și la meciurile echipei pe care a îndrăgit-o în Onești). Și, iubind vorbele lăsate de Octavian Paler, dacă ” există întrebări pe care ni le punem nu pentru a da un răspuns, ci pentru a auzi întrebarea”, să menționăm și o cugetare a sa – ”o lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric.” … Ceea ce a fost și viața inginerului oneștean Nicolae Wilhem, care, în vremuri grele, de răstriște comunistă, a luminat cu dăruirea sa aceste meleaguri trotușene. Amprenta de Onești